Поликарбонат

структурни поликарбонати
Поликарбонат 1
Плътни поликарбонати
Поликарбонат 2
Вълнообразни поликарбонати
Поликарбонат 3
Композитни поликарбонати
Поликарбонат 4
Крепежни елементи за поликарбонат
Поликарбонат 5


  Поликарбонат – характеристики

  Поликарбонатът е термопластичен полимер,който намира широко приложение в много сфери

  Поликарбонат 6
  Поликарбонат - каталог
  Изделията от него, а именно плоскости от поликарбонат, стъкла и много други форми са само един пример на високите технологични постижения на съвременната наука. Многообразни са ползите от поликарбоната. Те се използваqт както в представителни проекти като стадиони, летища, спортни зали, луксозни хотели,за предпазване и консервиране на паметници на изкуството, така и за производствено предназначение- покриви и фасади на големи предприятия. Все по-широко става  приложението им в обществените сгради- митниците, складове, спирките на градския транспорт, а също и в селското стопанство- за оранжери и ферми. Съчетаването на своята добра светлопропускливост и топлоизолация правят камерните плоскости от поликарбонат изключително предпочитан материал и в нашите жилища - навеси и козирки, зимни градини, душ кабини, цветни прегради.

  • Поликарбонатът има много висока устойчивост на удар и натиск. Устойчив е на външните влияния. Материалът не се изменя от атмосферни въздействия, тъй като има много специален UV-защитен слой. Не може да измени механичните и оптичните си свойства в температурните граници от –40 до +120 °C.
  • Топлопроводността на материала играе важна роля при използване на поликарбоната за остъкляването на сгради. Именно тя допринася за постигане на оптимална топлоизолация и енергийната ефективност. Слоят въздух,който е затворен между пластовете на клетъчния поликарбонат е много добър топлоизолатор. Дори  и най-тънките плоскости с дебелина само 4 мм превъзхождат  два пъти степента на топлоизолация сравнено с обикновеното остъкляване. Така се постига с до около 30 % спестяване на енергия.
  • Гъвкавостта на листовете прави поликарбоната идеален материал за покриване на повърхности,имащи  сложна геометрична форма. Благодарение на еластичните си връзки поликарбонатът се поддава на лесно огъване дори в напълно студено състояние като това не повлиява на здравината на листовете.
  • Поликарбонатът е напълно пожаробезопасен. Дори спира разпространението на пожара и при температурно разрушение не представлява никаква опасност за живота. Това значи, че изгарянето му не е съпроводено с отделяне на вредни вещества, както се наблюдава при много други видове пластмаси.Той е еколого безопасен.
  • Поликарбонатът е с много дълъг живот и не изменя свойствата си продължително време. Гаранцията за запазване на качеството на клетъчния поликарбонат е за 10 – 12 години.
  • Плоскостите от поликарбонат нямат цветово  ограничение, което дава свобода при изпълнението на всички архитектурни и интериорни решения. Особено подходящи са за преграждане на офиси, търговски части, тераси и жилищни помещения.Имат много бърз и лесен монтаж, което помага за реализирането на Вашите идеи в най-кратки срокове.

  Поликарбонат – приложения

  Поликарбонат 7
  Поликарбонат - вземете сега!
  Изключително добро приложение намира материалът и в хранително-вкусовата промишленост, поради факта, че стените изградени от него  много лесно се поддържат чисти и дезинфекцирани Това е довело до увеличеното  използване на плоскостите от поликарбонат в консервната промишленост и най-вече в много месопреработвателните предприятия.

  Поликарбонатът може да бъде рециклиран  и преработван, което позволява неколкократното използване на една и съща суровина. Ползвайки плоскоститеот поликарбонат Вие помагате за запазването на  природното богатство и околната среда. Това е само една малка стъпка към опазване на екосистемите и специално горите с живеещите в тях растителни и животински видове.

  Видове поликарбонат

  Многостенни или камерни плоскости от поликарбонат

  Това са най- използваните  плоскости от поликарбонат в България. Произвеждат се с различни дебелини от 4, 6, 8, 10, 16, 20, 25, 32мм и различен брой на камерите.

  Те са  практически нечупливи  и в същото време много леки, което води до редуциране на теглото и цената на носещата конструкция. Плоскостите от поликарбонат пропускат полезната част на слънчевият спектър и спират 100% от вредните UV лъчи. Устойчиви са на силен удар, на ниски и високи температури , на стареене, на по-голямата част от химическите препарати и имат гаранция от 10 години. Това, което прави плоскоститеот поликарбонат  широко предпочитани е и рядкото съчетание на висока светлопропускливост и изключително добра топлоизолация. Това са едни много важни качества, които стават все по-актуални с повишаването на цените на енергоносителите.

  Плътен поликарбонат и плътни плоскости от поликарбонат

  Масивните плоскости от поликарбонат изглеждат точно като стъкло. Това е така само на пръв поглед, защото на практика може да считаме,че  тези плоскости за нечупливи. Прозрачни,устойчиви на удар, екстремни температури и стареене тези плоскости са изключително предпочитани в автомобилната индустрия, самолетостроенето и машиностроенето.Плътният  поликарбонат може да се използва за елегантни  и изчистени решения за навеси и козирки.

  Съвети за монтаж на плоскости от поликарбонат

  Поликарбонат 8
  Поликарбонат - заповядайте при нас!
  Стандартният размери на плоскостите от поликарбонат е ширина 2,10м и дължина 6м.  Преди да направите финалния избор на поликарбонат, трябва да изясните размерите на носещата конструкция,на  подпорните разстояния, от какъв материал ще бъде изградена конструкцията - дървена или метална / алуминиева /. Това е много важно, за да може да се избере  и най-подходящата дебелина на материала. За свързването на отделните листове,Ви препоръчваме да използвате свързващи алуминиеви профили,а именно  Н- профили и специализиран силикон, а за запечатване на краищата на поликарбоната- алуминиев U- профил.Разполагаме с широк набор от алуминиеви профили за поликарбонат ( Н, U, F, шина) Когато избирате поликарбонат с по-голяма дебелина, Вие имате възможност да увеличите разстоянията на носещата конструкция, поради което тя ще стане по-евтина, а топло изолацията й по-ефективна. Плоскостите от поликарбонат имат много добра UV защита, която при монтаж задължително трябва да е обърната към слънцето.

  При монтажа на плоскостите от поликарбонат не отстранявайте напълно предпазното фолио, което оказва страната с UV защита докато не позиционирате и фиксирате плоскостта, за да гарантирате правилно разположение на UV защитената страна на поликарбоната спрямо слънцето.

  При монтажа на поликарбоната  е препоръчително камерите му да следват наклона, за да се осигури най-безпрепятствено оттичане при образуване на конденз вътре в тях. Поради топлинното изменение на материала (разширение или стеснение) е за препоръчване при монтаж на поликарбоната  да се оставят термо фуги.

  Важно е да знаете,че плоскостите  с дебелина 4 мм са предназначени изключително за вътрешна употреба. Независимо, че имат UV- защита, те са значително леки и не могат да понесат големи натоварвания от сняг.

  Плоскостите се съхраняват и транспортират само опаковани с фолиото - оригиналната опаковка на фирмата производител.Листовете не трябва да се слагат директно върху земята, върху  остри предмети, които могат да проникнат в поликарбоната и да го повредят. Могат да се превозват и складират на пирамиди.Челните страни на поликарбоната трябва да се пазят затворени при транспорт и складиране, за да се предотврати замърсяването и влизането на прах в камерите.

   

  Поликарбонат