Крепежни елементи

 ОТВОРИ КАТАЛОГА В ПЪЛЕН РАЗМЕР

 Изтегли каталога от тук

Крепежните елементи имат малки размери, но реално играят огромна роля при сглобяването на много предмети и оформяне на пространства. Независимо дали се занимавате професионално или любителски с монтажни и строителни дейности, то по всяка вероятно сте използвали много видове крепежни елементи.

В магазин за крепежни елементи БГ ПЛАСТ 1 София сме наясно, че всеки компонент е от значение за качественото завършване на жилищни и офисни проекти. Но преди да разгледаме какви са приложенията на различните скрепителни елементи, техните видове, нека уточним какво се разбира под терминът “крепежни елементи.”

Какво е крепежен елемент?

Под крепежен елемент може да се разбира за много видове продукти, сред които винтове, гайки и болтове. Всички те обаче имат една еднаква цел - механично задържане на отделни компоненти заедно. От една страна и лепилото би изпълнило тази функция, но то не е закрепващ елемент.

Затова към това уточнение трябва да допълним, че всички крепежни елементи задържат механично обектите. Стандартно крепежният елемент създава непостоянна фуга, т.е. при свързването на две части - те могат да бъдат разделени безпроблемно, за разлика от свръзката със заварка, например. Тук като изключение може да отбележим само нитовете, които образуват трайно съединение, но са в продуктовата категория - крепежни елементи.

Видове крепежни елементи

Говорейки за видове крепежни елементи, навлизаме в една много широка категория, в която са включени винтове, пирони, гайки, болтове, шайби, анкери и нитове. Всеки тип закрепващи елементи има множество подвидове, подходящи за надеждно захващане на всякакви обекти.

Винтове

Като чуете крепежен елемент, предполагаме, че първата ви асоциация е винт. Този универсален крепежен компонент имат резбовани валове, които гарантират сигурно задържане и за в сравнение с болта, няма нужда от допълнителни компоненти при свръзката. За поставянето на винтовете първоначално се прави дупка, след което с помощта на отвертка се монтира на място. При нас можете да намерите разнообразни по размер и вид винтове.

Пирони

Пироните може да не са толкова мултифункционални като винтовете, но пък са, може би, най-старите крепежни елементи, познати на човечеството. Те са една неразделна част от бита на хората. Разликата между винт и пирон е очевидна, защото гвоздеят е гладък, без резба.

Въпреки, че пиронът има по-малка сила на задържане, той пък разполага с голяма якост на срязване, затова е по-добре да се използва в някои случаи. Спрямо приложението си пироните могат да бъдат: за настилка, за довършителни работи, гвоздеи за монтаж на гипсокартон и прочее.

Болтове, гайки и шайби

Няма как да не споменем гайките и болтовете като представители на закрепващите елементи. Тези два компонента не могат един без друг, ако искате да задържите монтирания обект на място. Понякога този тандем обаче има нужда от малко помощ от страна на шайбите. Шайбата е плосък диск с отвор в центъра. Това малко парче може да разпредели натоварването на закрепването по-равномерно по повърхността на материала.

Анкерни болтове

Анкерният болт, както подсказва и името, служат като котвата на кораба, т.е. задържа закрепеният елемент на място и предпазва от разместване. Принципно анкерните болтове се употребяват за монтиране на елементи от гипсокартон и бетон. Сред най-често срещаните скрепителни елементи от този вид са: вътрешно резбовани анкери, кухи стенни анкери, анкерни болтове за зидария и други.

Нитове

Нитовете създават стабилна свръзка между два или повече обекта. Те притежават цилиндрична опашка от едната страна, а от другата - опашка. Нитът е наистина изключително надежден и здрав представител на крепежните елементи.

Накрая, като разгледахме основните видове крепежни елементи, нека обърнем внимание и на материалите, от които те се изработват най-често.

  1. Неръждаемата стомана представлява сплавта от нисковъглеродна стомана и хром, като благодарение на това притежава високи антикорозионни свойства и този вид крепежни елементи са на супер цена.
  2. Най-честата суровина, от която се правят скрепителни елементи е стоманата. Тя може да варира от обикновена до такава с повърхностни обработки като хромиране или поцинковане.
  3. Закрепващите елементи от легирана стомана стандартно не биват покривани с допълнителен оцветяващ слой, затова имат черен цвят. Изключително здрав и в същото време деликатен материал.
  4. Любимият като материал - алуминий отново намира своето приложение и в тази продуктова категория. И той като неръждаемата стомана е с висока резистентност на корозия.
  5. Хромираните крепежни елементи са изключително бляскави и полирани на външен вид, но в същото време устояват безкомпромисно на корозионните действия.
  6. Силициев бронз е сплав, съчетаваща основно калай и мед с малка добавка от силиций. Крепежните елементи от този вид са наистина подходящи за съоръжения, имащи досег с морска и океанска вода. Това се дължи на отличната устойчивост на корозия и висока якост на силициевия бронз.

Приложения на закрепващите елементи

Нека заедно да разгледаме и къде намират приложение закрепващите елементи. Реално погледнато скрепителните елементи могат да бъдат употребени с неограничен брой цели. Хоби-майсторите най-вероятно ще включва крепежните елементи в домашни проекти, докато професионалистите ще ги използват в индустриални ремонти.

Сред най-честите приложения са: сглобяване на автомобили и мебели, окачване на картини и рафтове, строителни дейности, производство на електроника и други.

Избор на първокласни скрепителни елементи

При избора на крепежни елементи, трябва да се спрете на наистина качествени строителни аксесоари. Ето само някои от характеристиките, на които трябва да заложите при закрепващите елементи: здравина, устойчивост на корозия, цени на крепежните елементи, вида на резбата, твърдост на материала, време за инсталиране, възможност за многократна употреба и други.

Не се притеснявайте, че няма да подберете правилните артикули, защото в нашия магазин за крепежни елементи в София разполагаме с разнообразен каталог. Нашият обучен екип ще ви даде ценни насоки и съвети, за да намерите бързо и лесно първокласни закрепващи елементи и всякакви други строителни материали.

Вземете крепежни елементи с отлично качество на супер цени от БГ ПЛАСТ 1.